Nummer 32
20-02-2018

In deze 32ste e-krant:

 Goede voornemens van toen.....en NU?

 In de klas: Webcams in vogelnesten

 Moestuin met kweekbegeleiding

 Kleuters alle ochtenden buiten

 Sir Ken Robinson

 Verloren moment? lekker vervelen(d)!

 Kinderklimaattop 2018

Goede voornemens van toen....en NU ?

In Nederland werd in 1970 de Wet verontreiniging Oppervlaktewater van kracht en onder het motto “De vervuiler betaald” werd een financiële heffing opgelegd aan iedereen die de rivieren als gratis open riool gebruikte. 

Nu 47 jaar later, staat de wereld voor een veel grotere uitdaging.

klik hier voor het artikel

                                                    

Altijd naar buiten met de klas!

Zomer of winter, op de Steinerschool in Brugge gaan de kleuters elke dag naar buiten. De hele voormiddag spelen en leren ze in hun buitenklas in het bos.

De resultaten en de reacties van de ouders zijn (wederom) dusdanig psoitief, dat het onderwijs hier wel lering uit moet gaan trekken.

Bekijk hier het nieuwbericht en hier de 11 voordelen van buitenspelen.Moestuin met begeleiding voor schoolklassen

Met deze link krijg je informatie over hoe je een begeleide Moestuin kunt gaan starten, incl een zadenpakket én pootaardappelen!

Growwizzkid begeleidt educatie over de voedseltoekomst van de aarde. Vijfhoeven heeft samen met de Scala-Bosbessenschool momenteel een pilot.


Webcams Beleef de Lente in de klas!

Het is weer begonnen! De 9 vogels die LIVE gevolgd worden in hun nesten zijn weer dagelijks te zien via DEZE website. Mét lesmateriaal! Schrijf je nu in.

Verloren moment? Lekker vervelen(d)!

Uit alle macht proberen we de verveling te bestrijden, de mens is nu eenmaal steeds op zoek naar prikkels. En toch...is het enorm zinvol, ja zelfs noodzakelijk om de verveling vaker de ruimte te geven...Lees hier verder.   


Sir Ken Robinson

Als aanvulling op/vervanging van de film Alphabet (te leen bij Frans, Walter en alle schooldirecteuren van Scala); ons aller onderwijsgoeroe 'Sir Ken Robinson' deed ook een TED-talk!  Klik hier voor de link. Als je je wil verdiepen in deze  vernieuwing: Er is ook een goede NLse vertaling (2015) van zijn zienswijze: 'Creatieve scholen' (Bol.com o.a.)

Kinderklimaattop 2018

Reminder: Op vrijdag 16 maart a.s. is de landelijke Kinderklimaattop. Kinderen uit heel Nederland komen samen in Arnhem om oplossingen te bedenken en voor te stellen! Deelname is niet meer mogelijk, maar VOLGEN nog wel! Groepen 7 en 8!

Meer info? Klik hier!